Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Головна » 2011 » Січень » 12


На відміну від Святого вечора під час Щедрої вечері накривають багатий стіл,  де  переважають м'ясні страви.  В деяких селах Вінниччини, навіть кров'янки, які є традиційною новорічною стравою, називають "маланками”. Вдруге протягом зимових Святок готують кутю. Випікають і спеціальні хліби "Маланку” та "Василя” (див. обрядові хліби).

Як тільки жінка замішувала діжу для випікання обрядового новорічного хліба,  не миючи рук від тіста, вона  йшла разом з чоловіком лякати дерева, котрі погано родять. Чоловік ніс сокиру, або палицю, жінка перевесла, зроблені із дідуха (соломи, що лежала на долівці від Святого вечора).  Підійшовши до дерева, чоловік тричі стукав по ньому обухом сокири,  або палицею і промовляв:  "А чого ти, грушо, не родиш?  Я тебе зрубаю, порубаю!" Або: "Не будеш  родити ... Читати далі »

Переглядів: 3519 | Додав: ole4ka-karimowa | Дата: 12.01.2011 | Коментарі (0)